Nationale herdenking voor omgekomen brandweerlieden

[ad_1]

In heel Nederland staan brandweermensen vandaag stil bij hun omgekomen collega’s. Dat zijn er 91 sinds de Tweede Wereldoorlog. Het is de bedoeling dat brandweerlieden om 2 uur vanmiddag bij alle kazernes een ereboog maken met twee brandweerspuiten.

Brandweerlieden is ook gevraagd hun profielfoto op sociale media vandaag te vervangen door een zwart brandweerlogo. Ook gaan de vlaggen bij de kazernes op half stok. Het is de zesde keer dat deze jaarlijkse herdenking op de derde zaterdag van juni plaatsvindt. De belangrijkste gebeurtenis is de bijeenkomst bij het brandweermonument in Schaarsbergen, dat 16 juni 2012 werd onthuld.

Pijn uit het verleden
Het herdenken van omgekomen brandweermensen is belangrijk. Het maakt steeds weer pijnlijk duidelijk dat het beroep van brandweerman en -vrouw niet zonder risico’s is. Ook op de directe omgeving heeft dit invloed. Het geeft onzekerheid, vragen en ook gevoelens van angst. De jaarlijkse herdenking biedt nabestaanden en (oud-)brandweermensen de mogelijkheid om samen de pijn uit het verleden te delen en dit te verwerken.

[ad_2]

Source link