Internationale prijzen voor innovatieve veiligheidsregio’s

[ad_1]

De gezamenlijke veiligheidsregio’s van Nederland hebben afgelopen week twee prijzen ontvangen. Vanuit de Europese Unie is de prijs ‘European Success Story’ ontvangen. Deze prijs werd toegekend voor de verbinding tussen wetenschap, bedrijfsleven en hulpverleningsdiensten.

De European Success Story werd toegekend aan het project Fortress, dat uitgevoerd is door het Instituut Fysieke Veiligheid in combinatie met de veiligheidsregio’s. Het zorgt ervoor dat iedereen die aan een incident werkt, op zijn eigen scherm en op hetzelfde moment dezelfde informatie ziet, ook als hier fysiek grote afstanden tussen zitten. “Dit digitaal gedeelde beeld versterkt het effectief werken van de brandweer en andere hulpdiensten in de samenwerking met bijvoorbeeld waterschappen en Rijkswaterstaat”, zegt voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland.

Slim vertaald
De tweede prijs voor hetzelfde project is afkomstig uit een internationale organisatie van academici. Nederland eindigde op een gedeelde eerste plaats in een competitie tussen 22 landen met meer dan dertig initiatieven op het gebied van digitale ontwikkelingen van overheidsdiensten. In het project wordt de techniek – die gebruikt wordt door consumenten, zoals iPad en vertaalsoftware – slim vertaald en inzetbaar gemaakt voor gebruik in brandweerauto’s, politieauto’s en ambulances. Maar het is ook inzetbaar voor commandoposten van specialisten bij overstromingen, tunnelongelukken of grensoverschrijdende branden. Het doel is om dezelfde incidentinformatie op verschillende plaatsen op hetzelfde moment te kunnen delen. Hierdoor kunnen hulpverleningsdiensten effectiever en efficiënter optreden. De nieuwe techniek zorgt namelijk voor een beter beeld van wat er dan precies aan de hand is.

Bron: brandweer.nl

[ad_2]

Source link