Conditietest brandweer kost veel vrijwilligers

[ad_1]

De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) vreest dat de komende tijd veel vrouwelijke vrijwilligers zullen afhaken. Zij kunnen de onlangs vernieuwde conditietest niet aan. Daarom pleit de VBV voor een test waarbij rekening gehouden wordt met de fysieke verschillen tussen mannen en vrouwen.

Brandweervrouw Jorien Traas spant vandaag een zaak aan bij het College voor de Rechten van de Mens. Zij vindt dat de nieuwe conditietest discriminerend is, omdat geen rekening wordt gehouden met verschillen tussen mannen en vrouwen. Vanaf 1 juli mag de 53 jarige vrouw niet meer blussen, omdat zij twee keer voor de conditietest is gezakt. Wel mag zij met haar zeventien jaar ervaring als vrijwilliger brandweerauto’s blijven besturen en instructie geven, maar dat ziet zij niet zitten.

Niet terecht
Een van de gewraakte onderdelen van de conditietest is het trappenlopen met 42 kilo bepakking. Zonder de leuning te gebruiken moeten honderd treden worden bedwongen. Traas kwam niet verder dan tachtig treden. “Ik moet hetzelfde kunnen als een jongen van 18 jaar, omdat we ook hetzelfde werk zouden doen.” De VBV is het met haar eens dat dit niet terecht is, omdat in teams wordt gewerkt, waarbij ieder een taak heeft die bij hem of haar past.
Ook mannen hebben problemen met de conditietest. De VBV ontving 260 klachten van mannen en 40 van vrouwen.
Brandweer Nederland wil de nieuwe conditietest niet afschaffen of aanpassen. Voorheen zou elk korps zijn eigen eisen stellen aan de conditie van brandweerlieden, wat ook niet eerlijk was. Wel is er begrip voor de vrijwilligers en is er bereidheid om in gesprek te gaan. Verder wordt het afwachten wat het College voor de Rechten van de Mens zal zeggen. Dit doet over twee maanden uitspraak. Jorien Traas neemt per 1 juli afscheid van haar brandweercollega’s in Oosterbeek, waar volgens haar geen hoge gebouwen zijn, zodat trappenlopen een overbodige eis is.

[ad_2]

Source link